Što je korona.net i zašto smo ga pokrenuli

Predstavljamo vam naš novi portal na kojem nećemo pratiti dnevni broj novozaraženih, nego ćemo nuditi kontekst, reportaže, analize, istraživanja o koronavirusu

Od samoga početka globalne pandemije koronavirusa novinarima Net.hr-a, baš kao i našim kolegama u Hrvatskoj i svijetu, ta je šiljasta kugla koja je paralizirala svijet postala središnja tema.

U moru vijesti, najava, procjena i ekspertiza posljednjih smo pola godine pokušali birati one najrelevantnije za vas.

Danas to sa sigurnošću možemo reći, ova je pandemija promijenila naše živote. Hoće li to ostaviti trajne posljedice na nas i svijet oko nas ili će ovaj događaj ostati zabilježen tek kao neugodan incident? Što će ova pandemija značiti za našu psihu, što za zdravlje, a što za naš novčanik? Jesu li Šveđani, sa svojim kontroverznim modelom, bili u pravu?

To su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti na stranici korona.net. Našim ćemo čitateljima ponuditi premium sadržaj. Broj novozaraženih ovdje nećemo pratiti na dnevnoj razini, već ćemo taj broj, uz pomoć domaćih i stranih stručnjaka, pokušati staviti u kontekst. Doduše, na kraju ovog sitea, možete pronaći grafove s brojem slučajeva u čitavoj Hrvatskoj, kako bismo svim našim čitateljima ponudili najnovije informacije.

Nećemo teoretizirati o švedskom modelu iz naših ureda, nego ćemo otići u Švedsku, razgovarati s građanima, stručnjacima, liječnicima i trenutačno najtraženijom osobom u svijetu, barem kada je koronavirus u pitanju, glavnim švedskim epidemiologom Andersom Tegnellom. Zapravo, to smo već napravili, pa tako počevši od danas na korona.net-u objavljujemo prvu iz serija reportaža iz Švedske u kojoj je naš novinar proveo tjedan dana.

Ponosni smo i što na stranici korona.net startamo s objavama ekskluzivnog istraživanja koje je za naš portal proveo renomirani Valicon o povjerenju građana u Stožer, a u danima koji slijede objavit ćemo preostale dijelove istraživanja koji će dati jasnu sliku kako danas građani razmišljaju o ovoj pandemiji.

Važno je napomenuti kako je ova stranica, kao i sav sadržaj na njoj nastao uz pomoć Googleovog fonda za pomoć novinarstvu u doba Covida-19.

Kako bismo vam ponudili predah od vijesti vezanih uz Covid-19, tu je naša rubrika pozitivne vijesti. Počet ćemo sa serijalom Hrvati i svemir, koji će vas odvesti na putovanje daleko ne samo od korone, nego i od čitavog planeta. Bolji predah od ovoga nismo uspjeli smisliti. Vežite se, polijećemo.