Prvi slučaj u svijetu: Nizozemka je preminula nakon što se ponovno zarazila

Starija Nizozemka s ozbiljnim komorbiditetima preminula je nakon što se drugi put zarazila koronavirusom, a kasnije su liječnici utvrdili da je bila zaražena dvama različitim sojevima virusa

Osamdesetdevetogodišnja Nizozemka postala je prva osoba za koju je otkriveno da je preminula zbog posljedica COVIDA-19 nakon što se drugi put zarazila. Preminula je tri tjedna nakon što joj je ponovno utvrđena zaraza, a u vrijeme smrti je bila na kemoterapiji zbog Waldenströmove makroglobulinemije, rijetke vrste karcinoma bijelih krvnih zrnaca, koji se može kontrolirati, ali ne i izliječiti.

Zaražena različitim sojevima koronavirusa

U analizi ovog slučaja, stoji kako je žena prebačena u jedinicu hitne medicine početkom godine zbog vrućice i jakog kašlja, prije nego što joj je utvrđena zaraza koronavirusom. Otpuštena je nakon pet dana, a osim jakog umora nije imala drugih simptoma, pa je dva mjeseca kasnije nastavila s kemoterapijom. No, svega dva dana nakon ponovnog početka liječenja, ponovno je dobila temperaturu i jak kašalj te je počela otežano disati.

Testirana je nekoliko puta na COVID-19, a serološki rezultati su četvrtog i šestog dana liječenja pokazali da je negativna. Osmog dana se njezino stanje pogoršalo te je preminula dva tjedna poslije, piše Metro. Liječnici su utvrdili da je druga zaraza koronavirusom bila mnogo teža od prve, a nakon analize uzoraka uvidjeli su da je genski sastav virusa u oba slučaja bio različit, što znači da je “pokupila” dva različita soja koronavirusa.

Sličnosti s prvim slučajem dvostruke zaraze

Ovaj slučaj se dogodio samo nekoliko dana nakon što se jedan 25-godišnji Amerikanac dvaput zarazio koronavirusom u roku od 48 dana. I u ovom slučaju su liječnici otkrili da je druga zaraza koronavirusom bila teža od prve, zbog čega je u bolnici morao primati kisik. I on je također bio zaražen dvama različitim sojevima koronavirusa.